zoetzure komkommer
Groente, Inspiratie, Tips

Zoetzure komkommer, hoe maak je dat?

Zoetzure komkommer is erg populair in de surinaamse en indonesische keuken, zoetzure komkommer geeft namelijk een frisse smaak aan deze gerechten. Het lekkerste is ook om zelf zoetzure komkommer te maken, waar veel mensen denken dat dit moeilijk is dit het totaal niet. Lekker koken is namelijk heel makkelijk en kost niet heel veel tijd, je moet alleen geduld hebben en er ook plezier in hebben. 

Wat heb je nodig?

Om zoetzure komkommer te maken heb je helemaal niet zo veel ingrediënten nodig, het enige wat je namelijk nodig hebt is komkommer, rode peper, azijn en suiker. Om te beginnen snijd je de komkommer in dunne plakjes, hierna ga je de rode peper snijden. Vervolgens voeg je de 50 ml azijn, 0,5 peper en een eetlepel suiker samen, dit kook je dan voor twee minuten. Na het koken gooi je het over de komkommer en laat je het afkoelen.

Surinaamse zoetzure komkommer

In de surinaamse wordt de zoetzure komkommer samengevoegd met rode ui, hier gaat uiteindelijk hetzelfde mengsel overheen. In de surinaamse keuken wordt er bij bijna elk gerecht zoetzure komkommer gegeten, dit eten is vaak wat pittig en de komkommer zorgt voor het blussen. 

Indonesische keuken met komkommer

In de Indonesische keuken heet het komkommerzuur atjar, atjar kan ook gemaakt worden met kool. In atjar wordt ook veel gewerkt met kurkuma, dit zorgt voor de gele kleur. Atjar wordt vaak geserveerd bij typisch indonesische gerechten, denk hierbij aan gado gado, rendang en nasi goreng. De indonesische keuken is een erg veelzijdige keuken, dit komt door de vele eilanden die er zijn. Op elk eiland wordt er op een andere manier gekookt, ook worden er op elk eiland weer nieuwe gerechten gevonden. Wel hebben alle eilanden met elkaar gemeen dat er atjar wordt geserveerd bij de gerechten.