sopropo
Inspiratie, Tips

Wat is sopropo? 

Sopropo wordt ook wel balsempeer, bittermeloen of paré genoemd. Dit is een kruidachtige, snelgroeiende klimplant afkomstig uit de komkommerfamilie. De plant kan tot wel 10 meter groeien. De sopropo is vijfkantig en groeit in de lengte. 

In de Nederlandse keuken wordt sopropo matig gebruikt. De oorsprong van de sopropo ligt in tropisch azië. In Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika en China wordt de Sopropo het meest geteeld. De Sopropo is vaak groen gekleurd. Ook bestaan hier twee soorten van, namelijk de Thaise sopropo en de Surinaamse sopropo. De Thaise sopropo is lichter en gladder. De Surinaamse sopropo is wat langer en heeft een wat ruwere structuur. 

De sopropo’s worden onrijp gegeten. Als de sopropo rijp is kleuren de zaadjes rood. De zaadjes zijn dan als het ware giftig. je kan namelijk last van je maag krijgen en misselijk worden. Het is uiteraard ook mogelijk om smoothies of sapjes van de sopropo te maken.

Wat is de smaak van sopropo?

Als je nog nooit een sopropo hebt gezien of gegeten vraag je je vast wel af waar deze naar smaakt. Een sopropo smaakt van buiten naar een mix tussen komkommer en meloen. Het witte vruchtvlees is integendeel extreem bitter. Dit komt door motordicine een bitterstof. Een gekookte sopropo smaakt niet meer bitter, als je deze dan van te voren in zout water hebt gelegd. Nadat je een sopropo in zout water hebt geweekt kun je er alles mee doen! Lekker koken, bakken, stoven etcetera. Wees creatief!

Is sopropo gezond?

Een sopropo is een groente met veel gezonde kenmerken. Een sopropo barst van vitaminen en mineralen! De vitaminen en mineralen die een sopropo bezit zijn: vitamine B, vitamine C, magnesium, ijzer, zink, mangaan, fosfor.

Bovendien bevat een sopropo twee keer meer betacaroteen dan broccoli. Twee keer meer calcium dan spinazie. En twee keer meer kalium dan een banaan! 

Een sopropo heeft dezelfde werking als insuline. Dit komt door de fyto-nutriënten genaamd polypeptide P en charantine in de sopropo.