kaas
Inspiratie

Waar moet goede kaas allemaal aan voldoen

Niets is zo lekker als een goede kaas. Daarom zijn er ook heel veel verschillende soorten kaas, die allemaal in hun eigen specifieke smaak vallen. Maar wat moet goede kaas allemaal aan voldoen? Welke kwaliteitseisen stelt de Europese Unie met betrekking tot het produceren van kaas? En welke nieuwe ontwikkelingen zien we op dit moment bij het maken van kaas? Dit artikel gaat hierover!

De kwaliteitseisen van goede kaas

Goede kaas moet natuurlijk aan bepaalde voorwaarden voldoen. Goede kaas moet lekker ruiken en smaken, maar ook mals zijn. Daarnaast mag het geen aflatoxine bevatten (een stof die kankerverwekkend is) én mag er maximaal 20% vocht in zitten. Natuurlijk zijn er ook nog eens verschillende soorten kaas.

Een goed voorbeeld van deze ontwikkeling is het boerenkaasmaken, waarbij steeds meer koeien buiten grazend hun melk produceren in plaats van in stallen.

De nieuwe ontwikkelingen bij het maken van kaas

Er zijn veel verschillende manieren om goede kazen te produceren, maar we gaan er eens naast staan en kijken wat de trends op dit moment zijn.

– Er is een toename in het aantal boeren dat kaas maakt van verse melk, afkomstig uit koeien die buiten grazen. Dit wordt ook wel ‘boerenkaas’ genoemd en smaakt vaak erg lekker.

– Er is ook een toename in het aantal kazen met specifieke smaken, zoals truffelkaas of roquefortkaas. Deze kaassoorten zijn steeds populairder en worden dan ook steeds vaker gemaakt.

– Er zijn steeds meer manieren om kaas te maken en niet alleen door het mengen van melk met bacteriën, maar ook via andere methodes zoals het verwarmen of koken ervan. Voorbeelden hiervan zijn brie of feta.

– Ook steeds meer mensen kiezen ervoor om kaas te produceren waar geen melk in verwerkt is, zoals cashewkaas, notenkaas en plantenkoekjes. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat er steeds meer keuze is in het aanbod van goede kaas.

Als kaasboer heb je natuurlijk ontzettend veel keuze. Het is daarom goed om te kijken bij een kaasgroothandel wat de mogelijkheden zijn. De opties zijn namelijk eindeloos.