Gerechten, Inspiratie, Recepten, Tips

Tempeh marineren is heerlijke en eenvoudig

Gebruik een platte container met een goed sluitend deksel dat groot genoeg is om de tempeh in te bewaren. Voeg de tamari, olijfolie, rijstazijn, knoflookpoeder en uienpoeder toe en roer goed door met een vork.

Door de tempeh te stomen in plaats van te bakken of te grillen, neemt hij de marinade op en krijgt hij extra smaak. Stomen zal ook helpen om zijn bitterheid te verminderen en hem te helpen de tamari te absorberen.

Giet de marinade over de gestoomde blokjes en laat 30 minuten trekken. Leg de blokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 10 minuten in een oven van 425°C.

Om te marineren verwarm je de oven voor op 190 graden en bekleed je een bakplaat met bakpapier. Haal na 10 minuten de gestoomde blokjes uit de oven van 425 °C en bestrijk de andere delen van de marinade met de blokjes.

Haal uit de oven en bestrijk de tempeh met de rest van de marinade. Voeg de tempeh toe, bewaar eventuele overgebleven marinades en bestrijk het vlees voor het bakken. Om het vlees met rijst te serveren, lepel ik de marinade graag over het vlees en de rijst en gebruik het als saus voor extra smaak.

Deze marinade is genoeg voor 224 gram tempeh of ongeveer 1 pakje tempeh uit de winkel. Voeg de tempeh-marinade toe aan een vorstbestendige herbruikbare zak (luchtextractie) of een platte, luchtdichte container.

Eenvoudig en veelzijdig, deze tempeh-marinade maakt gebruik van eenvoudige ingrediënten en kan in een paar dagen worden bereid. Het voegt een laagje smaak toe aan je veganistische proteïne, zodat je nooit meer last hebt van flauwe maaltijden. Probeer het als je trek hebt in een onweerstaanbaar, pittig broodje tempeh, taco’s, salade of een graankom.

Tempeh absorbeerd de smaak

Tofu en tempeh absorberen een hoop smaak in hun marinades, dus zoek naar recepten met een pittige marinade of saus. Eenvoudige glutenvrije ingrediënten en marinaderecepten zoals tamari, appelciderazijn, bouillon en ahornsiroop kunnen je budget laag houden en tempeh een diepe smaak geven. Marineer een gemarineerde tempeh een paar uur in een balsamico-marinade en maak er een zoete, hartige en heerlijke saus van die indikt bij het bakken.

Isaac zegt dat dit het beste tempehrecept is dat ik ooit heb gemaakt, en ik ben het met hem eens. Tempeh kan eng zijn om te koken als je het nog nooit hebt gegeten, maar met de juiste bereiding en een simpele marinade kun je het eten als een normaal gerecht. Deze vegan tempeh marinade is een gezonde en makkelijke manier om je humeur op te fleuren.

Eenmaal gemarineerd, kan tempeh worden gebakken, geroosterd, gegrild of gebakken. Je kunt het tot 5 minuten grillen of een extra marinade gebruiken en voor het koken opborstelen. Gekookte tempeh kan in blokjes gesneden, gebakken, gegrild worden op groentespiesjes, gebruikt worden als vervanger voor spek of chorizo, of verkruimeld voor ontbijt, salade of pasta.

Waar komt tempeh vandaan?

Tempeh komt oorspronkelijk uit de VS en Indonesië en wordt veel gebruikt in curries, barbecues, marinades en marinade tempeh recepten. Tempeh is zo veelzijdig dat het vele kooktechnieken kan toepassen, zoals stomen, smoren, bakken en sauteren. Hoewel de smaak op zich al flauw kan zijn, kan hij ook gedurfde sauzen en marinades aan, zoals barbecuesauzen, geroosterde kruiden en Aziatisch geïnspireerde.

In dit recept marineren we tempeh in een gedurfd chili-sojamengsel en bakken het tot knapperige perfectie. Gecombineerd met de natuurlijke aantrekkingskracht van grillen en de rokerige smaak is dit een onmisbaar recept voor gegrilde tempehs, zodat in deze situatie niet alles verloren gaat.

Gegrilde tempeh

Mijn favoriete gerecht is een eenvoudig recept voor gegrilde tempeh. Het is een uitstekende eiwitrijke toevoeging aan een groene godinkom van pepita met limoensaus. Met gemarineerde knoflook en gember is het ook uitstekend geschikt voor frites, saladewraps en loempia’s.

Doe de sojasaus, chilipeper, knoflooksaus en ahornsiroop in een grote kom en voeg de tempeh toe. Voeg de saus toe aan de tempehpan en roer tot de saus is ingedikt en de pan bedekt is met de saus.

Snijd in vormen en plaats tempehstukjes in een grote kom met voldoende oppervlak om plat te liggen zonder overlappingen. Laat 15 minuten marineren en roer elke 5 minuten. Verdeel de marinade over een met folie of bakpapier beklede bakplaat.

Klop de ingrediënten in een kleine kom en giet de tempehstukjes in een grote kom met voldoende oppervlakte zodat de stukken plat kunnen liggen zonder dat ze elkaar overlappen. Halveer de tempesh (32 driehoekjes in totaal) in een sterpatroon (16 mini driehoekjes) op elke verpakking. Draai de tempehs om en verdeel de gemarineerde ingrediënten aan beide kanten, dek af en laat rusten.

Leg de tempeh-driehoeken in een ondiepe kom met een groot oppervlak, giet de esdoorn balsamico marinade erover, dek af en laat 1 tot 24 uur marineren in de koelkast. Als 1 eetlepel avocado-olie heet is, voeg je de driehoekjes toe, giet je de marinades erbij en bak je ze aan alle kanten goudbruin, ongeveer 4 tot 5 minuten per kant.

Klop de elementen in een grote kom en de vormen in een grote kom met voldoende zodat de stukken plat kunnen liggen zonder dat ze elkaar overlappen. Halveer de tempesh (32 driehoekjes in totaal) in een sterpatroon (16 mini driehoekjes) op elke verpakking. Draai de tempehs om en verdeel de gemarineerde ingrediënten aan beide kanten, dek af en laat rusten.

Leg de tempeh-driehoeken in een ondiepe kom met een groot oppervlak, giet de esdoorn balsamico marinade hierboven, dek af en laat 1 tot 24 uur marineren in de koelkast. Als 1 eetlepel-olie heet is, voeg je de driehoekjes toe, giet je de marinades erbij en bak je ze aan alle kanten goudbruin, ongeveer 4 tot 5 minuten per kant.