Gerechten, Groente, Inspiratie, Snacks, Tips

Hoe zet je de lekkerste tapas op tafel?

Vooral wanneer de zomer eraan komt, kunnen we weer aan tapa’s denken. Heerlijke kleine spaanse gerechtjes. Van patatas bravas tot albondigas en van calamaris tot tortilla. Ook jij kan een volwaardig tapas buffet op tafel zetten na het lezen van deze blog, want wij helpen je de lekkerste tapas gerechten op tafel te zetten.

Tapa’s met aardappelen

Aardappelen komen veel voor in de spaanse keuken. Met aardappelen kan je dus al een aantal tapas gerechten maken. Patatas bravas zijn simpelweg gebakken aardappelblokjes met paprikamayonaise. De mayonaise kan je zo pittig maken als je zelf wilt. Je kan simpelweg mayonaise met paprikapoeder mengen, of doe er chilipoeder bij voor een wat pittigere smaak. Het tweede gerecht dat je met aardappels kunt maken is aardappeltortilla. Je kan hem heel naturel maken met wat geklopte ei, peterselie, peper en zout, Maar je kan ook spek, chorizo, paprika of champignons toevoegen voor wat extra smaak. 

Tapas met brood

Spanjaarden houden ook van brood. In baskenland zijn de pinxtos de meest populaire tapas. Je kan verschillende pintxos maken door stokbrood in sneetjes te snijden en deze te beleggen met een stukje vlees of vis in combinatie met groente. Hierin kan je leuke variaties maken, met een sateprikkertje erdoorheen ziet het er ook nog eens gezellig uit. In het noorden van spanje is pan con tomate ook erg populair als tapa. Dit is ciabatta in de lengte doorgesneden en gegrild of geroosterd. Daarna wordt er vaak een gepelde knoflook overheen gewreven en een halve rijpe tomaat opgesmeerd. Daarna kan je met een scheut olijfolie, peper en zout.

Vlees tapas

Erg bekend in de wereld van tapas is de Jamón Ibérico. Heerlijk los of op een pintxos broodje. Presenteer de Jamon Iberico op een plankje en je hoeft er verder niets mee te doen. Andere heerlijke vleeswaren die je op het vleesplankje kan serveren zijn fuet, chorizo of een manchego kaas. Een andere heerlijke tapa kan je maken door dadels in te rollen in een plakje ham en even op een pan te leggen. Het vet gaat dan uit de ham en het wordt lekker knapperig. Met een beetje roomkaas tussen de dadels zorg je ervoor dat de tapa niet te droog wordt.

Vis tapas

Vooral in de kustgebieden wordt veel vis gegeten. Heerlijke mosselen, ansjovis in azijn of gefrituurde gemixte vis of calamaris. In spanje vinden ze het ook heerlijk om vis a la plancha te bereiden (op de plaat/grill/barbecue). Zo krijgt de vis een heerlijke rokerige smaak en het is makkelijk. Je doet de vis met staart, kop en al op de barbecue en dit kan je met bijna alle vis doen. Zo heb je makkelijk een gemixt bord vis. Ook garnalen of langoustines maak je zo makkelijk klaar. Met een beetje knoflook, peterselie en citroen maak je ze helemaal af.

Tapas serveren

Bij veel groothandelaren of winkels kan je leuke tapasborden kopen. De originele tapas borden en schalen zijn van donkerbruin, geglazuurd aardewerk. Maar tegenwoordig is het aardewerk ook in veel verschillende kleuren te vinden. Serveer alle tapas los op verschillende borden en schalen en zet voor iedereen die aanschuift een klein bordje neer. Bestek is niet nodig, als je sateprikkertjes over de tafel verdeeld. Of je geeft iedereen een klein vorkje.

Wat drink je bij tapa’s?

Zorg dat je bij een tapas diner voldoende wijn en ook verschillende wijnen in huis hebt. Bij vlees tapas past namelijk een rode rioja. Maar als je ook vis tapas serveert, kan een rosé daar weer lekker bij zijn. Bij aardappel tapas past een frisse witte wijn. Natuurlijk kan je een heerlijke cava serveren als aperitief en afsluiten met een heerlijke sangria.