amuse
Gerechten, Inspiratie, Tips

Gerecht na de soep en voor het hoofdgerecht

Een amuse is een klein gerecht dat de spijsvertering moet bevorderen en de smaakpapillen op gang moet brengen. Zo krijg je trek. Tegenwoordig wordt een amuse vaak al op tafel gepresenteerd wanneer je plaats neemt in een restaurant of bij iemand thuis, maar oorspronkelijk is het de bedoeling dat het een klein hapje is tussen de gangen door, zoals tussen het voor- het hoofdgerecht. 

Plezier aan tafel

Wist je dat amuse Frans is voor plezier? Met een amuse vooraf maak je een diner extra feestelijk. Van deze kleine hapjes wordt je direct blij en het hoeft niet lastig te zijn. De ene persoon vindt het leuk om dagen in de keuken te staan en de ander wil liever zo snel mogelijk iets op tafel zetten. Maar het moet natuurlijk wel lekker zijn en mooi ogen. Met deze inspiratie zet je een heerlijke amuse op tafel. 

Vegetarisch, vis, vlees of vegan?

Zijn jouw gasten vegan of sluiten ze geen vis? Je kan ervoor kiezen om een amuse te maken zoals jij hem het lekkerst vindt en hem aan te passen voor geen vlees of vis eters. Maar je kunt ook op safe spelen en voor vegan gaan, tegenwoordig zijn er veel vegan opties en recepten die zeker niet onderdoen aan andere amuses. Vraag vooraf aan je gasten of ze ergens allergisch voor zijn, iets niet lusten of andere voorkeuren hebben, het liefst voordat je de recepten bepaalt. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker. Dan kan je namelijk van daaruit je recepten verzinnen en hoef je achteraf geen aanpassingen te maken. Tip: is je gast allergisch voor lactose? Dit wordt vaak als erg lastig ervaren omdat je niks van melkproducten kunt gebruiken en ook geen kaas, maar je kunt wel geitenkaas gebruiken! Daar zit namelijk geen lactose in. 

Wek de eetlust op

Amuses zijn kleine hapjes die de eetlust op moeten wekken. Zorg er dus voor dat een amuse klein blijft, maar toch barst van smaak. Je moet dus slim zijn en rekening houden met de smaak. Knoflook, gamba’s, mango en makreel zijn vanwege hun sterke smaak populair in amuse recepten. Vaak wordt de smaak dan een beetje verzacht met avocado, komkommer of een sausje. Zo worden je smaakpapillen optimaal geprikkeld en krijg je honger. Hoe zorg je dat een amuse klein blijft? Je zou kunnen werken met crackertjes, een amuselepel of amuse glaasje. Zo houd je de porties beperkt en raken je gasten niet vol van de amuse, dat is namelijk absoluut niet de bedoeling. Ze moeten immers nog aan het hoofdgerecht beginnen.

De presentatie

De manier waarop je de amuse presenteert wordt vaak als belangrijk gezien. Dit geldt trouwens voor alle gerechten, maar van een amuse moet je écht blij worden. Hiervoor zijn allerlei slimme oplossingen bedacht. Het welbekende amuseglaasje bijvoorbeeld. Dit is extra leuk omdat je dan met verschillende laagjes kunt werken en deze zijn zichtbaar door het glas. Een andere bekende is het amuselepeltje. Als je wat verschillende smaken wilt mengen maar je weet niet hoe het te presenteren, ziet het er op een lepeltje altijd leuk en netjes uit. Je kunt ook wat creatiever zijn en bijvoorbeeld een cocktailglas gebruiken. Dit moet je natuurlijk wel in huis hebben, als je dit niet hebt wordt het lastig. Gelukkig zijn er ook nog genoeg leuke amuses te bedenken die je simpelweg op een sateprikkertje kunt presenteren. 

Amuses bewaren

Ben je een fanatiekeling en begin je al dagen van tevoren met bijvoorbeeld het kerstdiner? Let dan op dat je sommige producten niet lang kunt bewaren. Denk aan gerechten met rauw vlees, vis of rauwe ei. Eigenlijk kun je deze niet lang bewaren, deze dien je dus echt op de dag zelf pas te maken. Zorg er ook voor dat je precies genoeg amuses maakt, en niet meer dan je serveert om dezelfde reden. De amuses die al af zijn kun je niet lang bewaren. Blijft er toch wat over? Bewaar ze dan in een luchtdicht bakje in de koelkast. Riskeer het met rauwe vis, vlees of ei niet om ze te bewaren, zeker omdat het al op kamertemperatuur is geweest. Er is vast iemand aan tafel die er wel twee lust.