Verschillende keukens

Een tocht door India: kruiden en specerijen

Welkom bij deze gids door India: kruiden en specerijen. In de Indiase keuken staan kruiden centraal. Er is geen enkele keuken waar kruiden een grotere rol spelen: de Franse keuken, de Italiaanse keuken en zelfs de Mexicaanse keuken kunnen niet tippen aan de Indiase keuken als het aankomt op kruiden. Het is niet voor niets dat de Europeanen een paar honderd jaar terug naar India reisden voor specerijen.

India is een reusachtig land met verschillende volkeren en talen. Het is dan ook geen verrassing dat iedere regio en streek haar eigen Indiase kruiden en specerijen kent. Ook is er een verschil hoe men in India de kruiden aan een gerecht toekent. In het noorden gebruikt men specerijen in poedervorm, terwijl men in het zuiden kleine stukjes gebruiken.

India: kruiden en specerijen – een kort overzicht

India kent een overvloed aan kruiden. Sommigen zijn niet zo bekend binnen Europa en zijn dan ook niet te vinden binnen de supermarkt tenzij je toevallig een Indiase buurtsuper om de hoek hebt. In het Verenigd Koninkrijk, welke een grote Indiase en Pakistaanse gemeenschap kent, is dit niet eens zo vreemd, maar in Nederland en België is dit echter minder aannemelijk.

In dit overzicht richten we op de Indiase kruiden en specerijen die in de meeste supermarkten te vinden zijn of via het internet voor een schappelijke prijs verkrijgbaar zijn. Het doel is namelijk om voor iedereen makkelijker te maken om te genieten van de Indiase keuken.

Top vijf Indiase kruiden en specerijen

Kaneel

Kaneel heeft een zoete, fijne smaak met een vleugje citrus. Het kan worden toegevoegd aan rijst, curry en desserts.

Kaneel is verkrijgbaar in poedervorm of in staafjes en is een essentieel onderdeel van het Indiase gerecht Garam Masala.

Kurkuma

Kurkuma is een specerij afkomstig van de kurkumawortel en wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt. Het wordt zowel als een kruid als kleurstof gebruikt. Kurkuma geeft een gele kleur aan producten en heeft een bittere noot. In Nederland verkrijgbaar bij Natural Spices.

Saffraan

Saffraan is afkomstig van de Crocus Sativus plant en is een van de duurste specerijen ter wereld. Koks gebruiken om deze reden slechts een kleine hoeveelheid saffraan in gerechten.

Saffraan heeft een zachte, bittere smaak en een verrukkelijk aroma – een combinatie van musk, bloemen en honing.

Het is ook een kleurstof. Producten met saffraan krijgen een goud oranje tint.

Kardemom

Kardemom heeft de bijnaam “koning van de kruiden”. Het kruid is afkomstig uit de bloemen van wilde planten uit de West-Ghats regio.

Kardemom heeft een citrusachtige, kruidige smaak welke vergelijkbaar is met eucalyptus of kamfer. Het is een kruid dat vaak wordt toegevoegd aan desserts of hartige gerechten.

Venkel

Venkel is een speciale kruid met een bijzondere smaak. De geur van venkel is zoet en lijkt op dat van anijs.

Venkel wordt vaak gebruikt in combinatie met groenten, lam en vis. Het is daarnaast ook een geneesachtig kruid. Het gebruik van venkel helpt de spijsvertering.