borrelplank maken
Inspiratie, Snacks, Tips

Een lekkere borrelplank maken

Wanneer er vrienden over de vloer komen moet je natuurlijk wel iets lekkers op tafel hebben staan, een borrelplank is dan ook altijd goed. Een borrelplank heeft veel hapjes en er ligt voor iedereen wel wat lekkers tussen. Toch vinden veel mensen het lastig een borrelplank samen te stellen en een goede keuze te maken tussen hapjes. Lees daarom deze tips!

Weet wie er langskomen

Het is belangrijk om te weten wie er komen en wat ze lekker vinden, het zou zonde zijn als er heel veel hapjes overblijven. Vraag daarom ook van te voren wat ze lekker vinden als je dit niet weet, hierdoor kan je ook hapjes op wensen van je gasten maken. 

De presentatie

Naast de hapjes die je op tafel zet is de presentatie van de borrelplank ook belangrijk, de borrelplank moet er namelijk gezellig uitzien. Door een grote houten plank neer te zetten heb je al een goed begin voor een gezellige plank. Weet wel dat deze plank vies kan worden dus je moet hem wel helemaal schoon kunnen maken. Wanneer er meerdere mensen bij je langskomen is het ook een idee meerdere planken op tafel te zetten, hiermee voorkom je dat er gelopen moet worden of dat er dingen doorgegeven moeten worden. Je kan hiermee ook een onderscheid maken tussen de planken, je kan bijvoorbeeld een plank met vlees, een plank met vis en een vegetarische plank neerzetten. 

Hapjes bepalen

Nu je weet hoeveel mensen er komen en wat ze lekker vinden is het belangrijk om te bepalen wat je moet halen of maken, varieer met vlees, vis en vegetarische hapjes. Ook kan je meerdere planken op tafel brengen met eerst alleen koude hapjes en later ook warme hapjes. Als je dit doet moet je de eerste plank niet te vol vullen met hapjes, het is namelijk zonde als er sommige mensen teveel van eten en de tweede ronde geen trek meer hebben. Ook helpt het om alleen hapjes uit dezelfde keuken te gebruiken, deze smaken passen altijd goed bij elkaar en gaan dus ook goed samen. Door te veel keukens door elkaar op één plank te doen zijn er te veel verschillende smaken. Hier beneden staan een aantal ideeën voor hapjes.

Koude hapjes

  • Stokbrood: stokbrood doet het altijd goed op een borrelplank, bij het stokbrood kan je ook kruidenboter, tapenade, goede olijfolie etc. serveren. 
  • Kaas: bij borrelen behoort kaas, en er zijn zoveel soorten. De meest populaire kazen op een borrelplank zijn brie, oude kaas en schimmelkaas
  • Olijven in een goede olijfolie zijn ook altijd goed en lekker te prikken.
  • Nootjes: tussendoor een nootje is nooit slecht, je kan hiervoor gewoon een luxe nootjesmix pakken uit de supermarkt of notenboer. 
  • Wraps: er zijn veel variaties te maken met wraps, door de wraps klein te snijden kunnen deze makkelijk werken als hapje. 
  • Druiven: druiven geven een gezellige sfeer aan een borrelplank, door tussendoor takjes met druiven te leggen is het ook heerlijk om tussendoor een druifje te pakken.

Warme hapjes

  • Albondigas: dit zijn spaanse gehaktballetjes in tomatensaus, heerlijk en makkelijk voor op de borrelplank. Warm ze niet te warm op want anders brand je je mond doordat de saus dan ook te heet is. 
  • Knoflookgarnalen in een gietijzer pannetje: deze garnalen hebben extreem veel smaak en zijn heerlijk om tussendoor te prikken. Deze garnalen moeten heel heet worden aangebakken voor de perfecte smaak.
  • Nacho’s: zo laat je chips er luxe uitzien, door op de nacho’s guacamole, crème fraiche en salsa te doen brengt het ook kleur op tafel. 
  • Bitterballen: de oer hollandse bitterbal is nooit slecht op een borrelplank, veel mensen kennen het en zullen het dan ook eerder eten.