soorten pasta
Gerechten, Tips

De verschillende soorten pasta’s

Iedereen kent het wel, de zalige Italiaanse deeggerecht die niet uit het Nederlandse weekmenu kan ontbreken. Bijna iedereen op de wereld is een ware liefhebber van de overheerlijke pasta. Pasta komt voor in verschillende maten en soorten. Zelfs bestaan er pasta’s die van verschillende groentesoorten worden gemaakt. De verschillende sauzen kunnen uiteraard niet ontbreken. Wat eet jij vanavond? Ik weet het namelijk al!

Er bestaan ongeveer 300 soorten pasta’s tegenwoordig. Wij gaan ze vandaag niet allemaal bespreken, maar de meest geliefde zullen gegarandeerd aan bod komen! Smakelijk lezen!

Wat is pasta nou eigenlijk?

Pasta is simpelweg een product gemaakt van deeg. Deeg is makkelijk te kneden, daarom kan pasta in allerlei vormen voorkomen. Om spaghetti te vormen wordt het deeg tot dunne plakken gerold, daarna wordt dit in verschillende stroken gesneden. Ravioli wordt gevormd door het deeg tot vierkantjes te snijden en vervolgens te vullen. Heb je de techniek al een beetje in de gaten?

Twee soorten pasta: Pasta secca & Pasta fresca

Er zijn twee soorten hoofdgroepen in de pasta wereld: de pasta fresca en de pastasciutta (pasta secca). Pastasciutta is gedroogde pasta en pasta fresca is verse pasta. 

Pasta secca

Pasta secca is de bekendste pasta soort. In de supermarkt zie je vaak een voorverpakte versie van deze pasta. Deze wordt gemaakt van water en bloem van harde tarwe. Daarnaast bestaat er ook eierpasta die Pasta secca all’uovo wordt genoemd. Deze worden gemaakt van bloem van zachte tarwe en eieren. Eierpasta’s hebben meestal een kortere  kooktijd, bovendien zijn deze voller en zachter van smaak. 

Pasta fresca

De Pasta fresca is de overheerlijke verse zelfgemaakte pasta. Eigenlijk is dit ook een eierpasta. Deze heeft een zeer korte kooktijd van vaak minder dan een minuut. 

Verschillende pastasoorten

Korte pasta’s:

  • Fusilli
  • Farfalle
  • Penne
  • Rigatoni
  • Casarecce
  • Lumache
  • Reginette
  • Tortiglioni

Lange pasta’s:

  • Spaghetti
  • Pappardelle
  • Tagliatelle
  • Linguine
  • Capellini
  • Fettuccine
  • Lange fusilli
  • Stringhette