italiaanse gerechten
Gerechten, Inspiratie, Tips

De heerlijkste italiaanse recepten

Ga je voor een heerlijk Italiaans diner voor kerst, je verjaardag of gewoon om iemand te verrassen? Wij verzekeren je ervan dat als je de volgende tips en volgorde aanhoudt, het een onvergetelijke avond wordt. De italiaanse keuken is heerlijk en de recepten hoeven ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. Simpele recepten zet je op tafel alsof het bij jou thuis een echt italiaans restaurant is. Italianen werken met verschillende gangen. Voor iedere gang geven we je tips voor heerlijke authentiek italiaanse recepten.

Antipasti recepten

In Nederland zijn we het gewend om een voor- hoofd- en nagerecht te eten. In italië gaat dat net iets anders. De traditionele Italiaanse maaltijd bestaat uit vijf gangen. Te beginnen met de antipasti. De meest populaire antipasti is bruchetta. Maar wat is hiervan het recept? Rooster het brood, op een plaat of in de oven. Snijd tomaten en knoflook in kleine stukjes, snijd bassilicum, en doe in een bakje met veel olijfolie. Beleg het brood daarna met het mengsel van knoflook, tomaat en basillicum. Een vrij makkelijk recept en bovendien heerlijk! Andere geschikte recepten voor antipasti zijn caprese en vitello tonato. Voor caprese snijd je mozzarella en tomaten in plakken en leg je ze om en om op een bord, besprenkel met olijfolie, zout, perper en bassilicum. Naar smaak kan je ook olijven toevoegen. Voor vitello tonato beleg je plakjes kalfsfricandeau met kappertjes, peper, zout, en een mengsel van mayonaise en tonijn.

Primi piatti recepten

Na de antipasti volgt de ‘primi piatti’, dit is voor de italianen eigenlijk het voorgerecht. Bekende recepten die je kan gebruiken voor de primi plati zijn de bekende pasta’s die wij in Nederland vaak als hoofdgerecht eten. Denk aan ravioli, pasta carbonara of lasagne. In italië eten ze daarvan een kleine portie zodat ze daarna nog de volgende gangen kunnen eten. Deze recepten zijn ons als Nederlanders vaak wel bekend. Denk bijvoorbeeld aan bolognese saus (tomatensaus met gehakt). Ook de pasta carbonara is echt niet lastig om te maken. Je hebt alleen spaghetti, eieren, parmezaanse kaas en spekjes nodig. Een ander populair recept is spaghetti aglio olio. Dat is simpelweg pasta met olijfolie en knoflook die roer je makkelijk en snel door elkaar heen en voor wat extra smaak kan je bladpeterselie toevoegen.

Secondi piatti recepten

Na het kleine portie pasta eten de Italianen als derde gerecht graag vlees of vis. Heerlijk van de grill. Denk aan een gemixte visschotel, een zeebaars of garnalen van de grill. Italianen houden van knoflook, olijfolie en basilicum. Dat mag dus ook in de vis- of vleesschotel niet ontbreken.

Contorni recepten

Naast de primi en secondi piatti worden er vaak bijgerechten geserveerd. Dit zijn wij in Nederland ook wel gewend. Denk bijvoorbeeld aan frietjes of aardappeltjes uit de oven. Zoals je misschien wel hebt gemerkt hebben de italianen nog weinig groenten op tijdens de vorige drie gerechten. Vaak worden er dan ook als contorni recepten gegrilde groenten bij geserveerd of een heerlijke salade met veel groente. Dit is dan ook wat luchtiger tussen de pasta en vlees of vis recepten door.

Dolci recepten

Italianen zijn gek op zoetigheid. Ze staan niet voor niets bekend om hun ijs. Vaak als nagerecht wordt er nog vrij zwaar gegeten. Houd dus een plekje vrij voor deze heerlijke recepten. Denk aan cannoli en tiramisu. Vaak in combinatie met een heerlijke kop koffie worden de toetjes genuttigd. Vaak zit in het toetje nog vrij veel werk. Tiramisu maak je namelijk vaak een dag van tevoren. Als je tiramisu goed wilt maken ben je gerust 2 uur bezig. Maar het resultaat is natuurlijk voortreffelijk. Voor de alcohol liefhebbers. Een klein glaasje limoncello is ook heerlijk voor bij het toetje.